woensdag 12 maart 2014

FOOD • UITGEBREID LUNCHEN

Afgelopen zondag had ik heel erg zin om een uitgebreide lunch te maken. Dit heb ik dan ook gedaan. Ik heb mijn nieuwe kookboek ''Happen van de plank'' er bij gepakt en ben meteen aan de slag gegaan. Ik kon niet zo goed kiezen wat ik wilde maken, dus heb ik gekozen voor vier gerechten. Deze hebben we heerlijk opgegeten in het zonnetje. Vandaag deel ik deze recepten met jullie.

Italiaanse wrap

Wat heb je nodig?:
- 4 tortilla's 
Voor de pesto:
- 1 bosje basilicum
- 50 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
- 2 el pijnboompitten, lichtbruin geroosterd in een koekenpan
- 1-2 tenen knoflook
- versgemalen zwarte peper
- zout
- 80 ml olijfolie extra vierge
Vulling:
- 80 g parmaham of salami, in dunne plakjes
- 125 g buffelmozzarella, grof verbrokkeld
- 4 el groene pesto, kant-en-klaar of zelfgemaakt (zie hierboven)
- 2 tomaten, in halve maantjes
- 60 g rucola

Bereiding:
Doe voor de pesto alle ingrediënten behalve de olie in de keukenmachine en maal alles fijn. Voeg dan de olie in een dun straaltje toe, terwijl je de machine door laat draaien, tot er een gelijke massa ontstaat, waarbij alle olie is opgenomen. 

Verdeel de ham of salami in een enkele laag over de vier tortilla's, gevolgd door de mozzarella, pesto, tomaat en rucola en rol ze op. 


Sandwiches

Wat heb je nodig?:
- 12 sneden wit casinobrood
- 6 el mayonaise
- 4 plakjes gerookte zalmfilet
- 4 plakjes runderrollade of rosbief
- 2 plakjes jonge kaas
- 24 plakjes komkommer
Extra:
- lange sandwichprikkers 

Bereiding:
Snijd de korsten van het brood en besmeer de sneetjes met de mayonaise. Beleg twee sneeën met zalm, twee met runderrollade of rosbief en twee sneeën met kaas.

Leg er de plakjes komkommer op en dek af met de andere 6 sneeën brood. Snijd de sandwiches diagonaal doormidden. 

Prik aan elke prikker een zalm-, runder- en kaassandwich en leg ze op een bord. 


Mini-courgettequiches met tijm

Wat heb je nodig?;
- 4 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
- 1/4 courgette, in blokjes
- 1 ei
- 3 el slagroom
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 50 g geraspte jonge kaas
- 2 tl tijmblaadjes
Extra:
- muffinvorm 

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 ºc. Bekleed vier muffinholtes met het deeg. Verdeel er de blokjes courgette over.

Klop het ei los met de slagroom, de knoflook, de kaas, de tijm en zout en peper naar smaak. Schenk het ei-roommengsel over de courgette.

Bak de quiches in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze warm of laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. 


Tomaten-olijventapenade

Wat heb je nodig?:
- 100 g zongedroogde tomaten (in olie, pot)
- 50 g zwarte olijven, zonder pit
- 2 tenen knoflook
- zout
- peper
- ciabatta 

Bereiden:
Pureer in de keukenmachine de zongedroogde tomaten met de zwarte olijven, de knoflook en 2-3 el van de tomatenolie tot een smeuïge tapenade. Breng op smaak met zout en peper en schep de tapenade in een schaaltje. Het is lekker om hier een ciabatta bij te snijden. 


De wraps komen uit het boek ''United wraps'' van Estefhan Meijer. De andere gerechten komen uit het boek ''Happen van de plank'' van Miller Media. Mijn favoriet waren de ''mini-courgettequiches met tijm''. Echt heerlijk waren ze. 

Liefs,
Monica 









Geen opmerkingen :

Een reactie posten